CONFUSED ???

POSTED ON: Monday, 30 July 2012 @ 03:22 | 0 comments



hye semua . eiya nak tanya sesuatu . this is about my dream and my ambition . i want to be a PHOTOGRAPHER . it just make me feeling lend to be . tambahan dengan ade nya kecanggihan teknologi dan macam-macam . NIKON DSLR banyak membantu eiya^^ so i love to take a picture about foods , things and nature . so this is my DREAM .



other dream is i want to be a FASHION DESIGNER . kenapa eiya nak jadi pereka fesyen sebab eiya suka menjahit dari kecil . orang perempuan masa kecil-kecil dulu mesti ada barbie doll kan . eiya ada satu . masa kecil selalu buat baju untuk barbie doll eiya . baju kurunglah , t-shirt , skirt dan macam-macam lah eiya dah tak ingat . sekarang masih lagi ada minat untuk menjahit . anyway eiya terfikir waktu cuti akhir tahun eiya nak belajar menjahit . tapi masih dalam perancangan . 



the last of my dream , eiya nak buka BAKERY . actually eiya tak suka memasak jenis lauk-lauk . sebab eiya selalu keliru dengan rasanya . so kalau nak suruh eiya rasa makanan kamu memang tak lah sebab eiya bukan pengkritik makanan . actually i like to cooked like cake , muffin . i like it^^ eiya suka masak kek , muffin , puding anything dessert lah . sekarang ny eiya tengah belajar masak kek strawberry . tapi macam tak ada masa sangat lah . tunggu cuti atau pun waktu eiya lapang baru eiya buat . eiya suka masak cake chocolate (chocomoist) . sedap sangat (sebab eiya yang masak kan ,, kembang kejap lah . hee) . lagi pun eiya suka makan chocolate . hehee^^ (bocor rahsia) . eh2 rahsia ke tu ?? 




so now ? apa yang patut eiya buat sekarang ny ...

TUTORIAL : membuat buku nota

POSTED ON: Sunday, 22 July 2012 @ 00:30 | 0 comments


hye semua . hari ny eiya nak buat sedikit tutorial untuk anda semua . eiya akan tunjukkan cara-cara membuat buku nota . eiya pun buat dan guna sendiri buku nota ny . simple dan mudah dibawa . okayy mari eiya terangkan macam mana nak membuat nya . 



1. mula-mula sediakan kertas kosong yang kecil atau pun kertas A4 yang dipotong kecil seperti ini ;



2. kamu boleh menentukan tebal mana buku nota yang kamu perlukan . selepas selesai mengumpulkan helaian kertas tadi , kamu harus menebuk lubang di setiap penjuru helaian kertas . seperti ini ;


pastikan setiap helaian kertas kamu ditubuk pada sudut yang sama .


3. cari sesuatu ring untuk memcantumkan helaian kertas tadi menjadi satu buku . terpulang kepada kamu untuk menggunakan apa-apa saja yang kamu suke untuk mencantumkan helaian kertas tersebut . tetapi maya sarankan berbentuk bulat lah sebab senang untuk dibuka ^^


4. masukkan kesemua helaian kertas yang anda kumpul sebentar tadi ke dalam ring yang kamu cari .


5. siap sudah buku nota yang comey dah ringan yang boleh dibawa ke mana sahaja kamu suka . untuk cover buku tu , kamu boleh guna kertas warna atau pun kertas pembalut hadiah yang kamu suka . 


p/s : untuk helaian kertas di dalam kamu boleh menguna kan kertas warna pilihan kamu atau pun kertas putih sahaja . kalau warna warni lagi cantik . selamat mencuba ^__^








sports day

POSTED ON: Sunday, 15 July 2012 @ 03:22 | 0 comments


hye .
hari ni dekat sekolah ada buat HARI SUKAN . sorry to say eiya tak masuk apa-apa acare pun . rumah BIRU adalah juara ! hohooo . biru is the best ^^ im so proud of you'll . 


ny merupakan atlet2 rumah biru . hari ny agak dumb bagi eiya sebab banyak sangat masalah yang datang secara tiba2 . strange jugak rasa nya sebab tiba2 je . and i saw him :'( i feel like i wanna cry . i really miss him . hanya mampu tersenyum melihat dia dari jarak yang jauh :') HEY BOY ! eiya doa kan awak gembira di samping gadis pilihan awak tuu :'( 



it so random

POSTED ON: Thursday, 12 July 2012 @ 06:43 | 0 comments


hye .
eiya nak tanya . kamu semua ade tak kawan yang gila2 . means sikap happy go lucky ?? mestilah ade kan . tapi ada tak classmate yang happening ? maksudnya kawan dalam satu kelas yang satu kepala dengan yoy all . eiya percaya separuh mesti ada dan separuh mesti tiada . okayy . eiya nak cerita tentang classmate eiya . that is so much fun bila ada kawan2 yang sama perangai macam kita . kami jadi semakin meng'GILA' bila ade camera . memang seronok snapping ramai2 . eiya dengan mirr ada buat video tentang apa yang berlaku dalam class kami . want to know ??


video

dah tengok dah . cuba perhatikan gaya lelaki di belakang tu . haha^^ he is my classmate . ADHA . seorang yg sangat happy dalam kelas . dan agak kecoh kelas kalau ada kehadirannya . ada je benda dia nak buat . 


video

sorry kalau gambar tak clear . i love all my friends . thanks for being my friend^^

p/s : i love you all
^____^

crazy friends

POSTED ON: Tuesday, 10 July 2012 @ 04:23 | 0 comments


hye semua . 
eiya sayang kawan2 eiya . pada hari isnin bersamaan 9 julai 2012 . boleh dikatakan gila bagi eiya bersama kawan2 eiya . my friend haslina bawa notebook ke sekolah . memang kecoh satu kelas , nak online lah , nak tengok youtube lah , nak tangkap gambar lah . macam2 ! pening dibuatnya . yang paling buat eiya tak boleh tahan nye ialah masa eiya , mira, iena n piqah tengah snapping gune notebook . macam2 style lah budak2 ny buat . nak tengok tak gambar kami .


this is my besties and me . her name is iena . sorry bout my face like that . eiya nak ketawa masa tu . abaikan muke eiya^^


this is my friends . from the left pieqah, mira , iena , the only boy . kawan baik eiya dari kecil . his name is ADI . sama je macam kami semua . crazy !! hee^^ i love you all .


thanks for you guys . i really love you all . just apreciate that you're been my best friends . that a quotes for you'll " A friend is someone who knows about you and still love you ". yeah , i like that quotes ^^ 


gambar ny eiya snap dekat dalam kelas . masa tu tak ada cikgu . sempat jugak ambil kesempatan untuk bergambar . hehe^^ sangat gila . mira dia pergi tangkap gambar kami semua bile tak bersedia . that is so random ! boleh dikatakan kami yang paling bising dalam kelas masa tu . dengan gelak ketawanya , dengan kelam kabut nya . there are so much fun^^ 


that's all for this story . im sorry about my language^^ . i just want to say that there is nothing better than a friend, unless it is a friend with chocolate^^ 

p/s : i love you all . thank you for reading my story . 
see you next time .
bubye 
^__^





haziqah taib

POSTED ON: Tuesday, 3 July 2012 @ 06:01 | 0 comments


hye semua .
im back . suka tak ? suka tak ? sukakan . kalau tak suka paksa biar jadi suka . haha ^^ jangan paksa diri kamu ye . nak kenal dengan seseorang tak ? nak ? tak nak ? pada sesiapa yang mahu tahu teruskan membaca dan sesiapa yang tak mahu tahu anda boleh tukar siaran ye . hee^^


namanya ialah haziqah . kembar eiya . comey tak ? cakap comel ea ,, tak cakap eiya kasi boomm dekat kamu !! hahaa . 


tengok tu ? sama kan muka kami . hee^^ i love her <3 
picture ny ziqah yang edit . pandai tak ? cantik kan . nak tengok eiya edit pulak tak . tapi eiya edit simple je . tak pandai pun . hee^^


cuba cari mana satu eiya dan mana satu kembar eiya , ziqah ?? haha . sama kan . sama kecil tau . tapi eiya lagi kecil kot . haha (budak-budak) . setiap orang ada persamaan dan ada perbezaannya yang tersendiri . walau pun begitu mereka tetap kembar . kan kan ?? actually my eye warna brown and ziqah warna black . walau pun agak berbeza kamu jangan cuba permainkan hati ziqah kalau tanak kena tomoy dengan eiya . nanti sebiji pinggan dan sebilah pisau akan sampai kepada anda . haha =p takut tak ? takut tak ? takut kan^^ 

ps : nak tengok blog kembar eiya . eiya kasi link nye 
http://haziqahpunye.blogspot.com/


10 tanda si DIA jodoh kita

POSTED ON: Monday, 2 July 2012 @ 03:18 | 0 comments

hye semua .
okay tengok tajuk entry mesti teruja nak baca dan nak tahu kan2 ? jom . kita baca sama-sama ^^

1. Bersahaja
Dia bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Apa yang dia katakan tanpa ragu-ragu. Kita boleh lihat pada cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan si dia. Kita dapat nilai sendiri sama ada dia kelihatan spontan atau pun kelihatan pelik dan sengaja di buat-buat. Kadang-kadang kita dapat mengesan sama ada dia berlakon dengan gayanya yang nampak kurang selesa atau dia bersikap bersahaja. Jika apa yang kita lihat akan dirinya semuanya dalam keadaan bersahaja, maka dia adalah calon sesuai untuk kita.


2. Selesa bersama
Sepanjang kita bersama dia, kita tidak akan rasa bosan atau pun tertekan. Kita akan rase tenang, gembira dan dia ada waktu kita dalam kesusahan bukan waktu gembira sahaja. Perasaan ini akan turut dirasai oleh dia. Namun, waktu berjauhan akan terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Keadaan ini membuatkan kita rasa sedikit kehilangan.

3. Terima seadanya
Walau seteruk mana kisah silam yang pernah kita lalui dan lakukan, dia tidak akan ambil peduli. Dia juga tidak ambik kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu berahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4. Jujur
Dia tidak akan kisah apa yang kita lakukan selagi tidak menyalahi hukum agama. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita akan dapat mengesan sama ada dia jujur dengan kita atau tidak. Selagi kejujuran bertahta di hati masing-masing, kebahagian akan menjadi milik bersama. Kejujuran merupan faktor terpenting apabila berjauhan. 

5. Saling percaya
Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu dia, kita akan merasa was-was sama ada rahsia kita selamat dengannya atau tidak. Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya antara satu sama lain akan timbul dari hati. Kita akan rasa selamat apabila menceritakan rahsia kepada dia berbanding kawan-kawan yang lain. 



6. Bekerjasama
Kita dan dia perlu bekerjasama melakukan sesuatu perkara sama ada perkaran kecil atau besar. Segala kerja yang dilakukan perlu ikhlas bagi membatu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa akan datang. 

7. Memahami
Bagi pasangan yang berjodoh, kita mestilah memahami diri pasangan. Dia akaan bersama kita dalam sebarang keadaan. Sama ada waktu kita gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8. Tampilkan kelemahan
Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan besedia memberitahu kita. Bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan pasangannya. Namun, dia tidak segan atau malu mempamerkan keburukannya kepada kita. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9. Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadang kala manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu. Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang Maha Berkuasa.

10. Mimpi
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya merancang namun Allah yang akan menentukan jawapannya. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan solat Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insyaAllah dengan izinNya kita mendapat mimpi petunjuk. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolak la dengan baik. 


← Older / ♥ back up ♥ / Newer →
Zhafeyyaa..