CINTA ???

POSTED ON: Thursday, 22 November 2012 @ 05:50 | 0 commentsHye , Apa khabar ? Ni hou ma ? wo hen hao . ahahaa , dah cakap cina dah . meraban pula tengah-tengah malam ny . cuba tengok entry . 


CINTA ??? apa itu CINTA ? ada apa pada CINTA ? ha' hari ny maya nak kongsikan sedikit tentang cinta . betol ke cinta tu lambang hati ? ny yang maya nak cerita kan . sabar , sabar , maya nak ceritalah ny . ishh2 tak sabar2 pula . okayy , Cinta ny sebenarnya satu ukuran asas pengalaman manusia . kan manusia ny ada macam2 bentuk emosi kan ? so , Cinta ny memberi perasaan kasih sayang , tarikan , kemesraan dan juga keserasian . faham tak ?? tak faham . urrmm , okayy simple macam ny , orang selalu kata Cinta ny perlukan pengorbanan . betul ke ? betul lah tu . maksud perngobanan di sini ialah seseorang itu rela bekorban untuk orang yang mereka sayang . okay , setakat ny faham ? maya anggap kamu semua faham lah ye . okayy continue , Cinta jugak bukan hanya pada benda hidup sahaja , tetapi benda bukan hidup juga . contohnya, perasaan cinta antara manusia dengan manusia , cinta antara manusia dengan alam sekitar , cinta antara manusia dengan pencipta , dan banyak lagi lah . kalau nak maya sebut satu per satu , sampai pagi esok pun tak habis2 lagi :( Cinta ny juga dapat ditunjukkan melalui emosi, perlakuan, pemikiran, persepsi dan jugak sikap . 

CINTA JARAK JAUH pula merupakan situasi di mana sepasang kekasih berjauhan antara satu sama lain . semua orang perlukan cinta . betul tak ? Dalam cinta ada suatu ketulusan perasaan yang membuatkan manusia berasa gembira , sedih , rasa dimiliki , keyakinan dan sebagainya . tapi harus diingatkan bahawa "Cinta yang pertama ialah mencintai Allah dan RasulNya,lebih dari kita mencintai orang lain.Kedua adalah mencintai makhluk Allah,dan di sini bermula pecahan-pecahan cinta" . Dalam cinta tersimpan seribu macam perasaan yang kita susah nak gambarkan . Hakikatnya cinta itu milik ALLAH . memang senang nak lafazkan cinta , dan mudah juga melupakan cinta . 

NOTA KAKI : Cinta yang sejati lahir dari hati yang tulus .

← Older / ♥ back up ♥ / Newer →
Zhafeyyaa..